Ai auzit de expresia "sunt doar uman"? Ei bine, așa e, suntem doar oameni. Și în calitate de oameni, avem tendința de a face unele erori de gândire, numite "euristici" sau "prejudecăți". Sunt ca niște scurtături ale minții, care ne ajută să ne navigăm prin complexitatea vieții de zi cu zi. Să ne uităm la trei dintre cele mai distractive și fascinante dintre ele!
Efectul Dunning-Kruger
Studiul original al lui Dunning și Kruger a arătat că oamenii cu abilități slabe într-un anumit domeniu tind să se supraestimeze. Într-un experiment legendar, oamenii care au performanțe slabe la un test de logică au crezut că se descurcă de fapt foarte bine. Deci, dacă crezi că ești super la un lucru fără a avea dovezi clare, s-ar putea să fii victima efectului Dunning-Kruger!
Biasul de Confirmare
Cercetările arată că avem o tendință de a căuta și a ne aminti informațiile care confirmă ceea ce credem deja, în timp ce ignorăm sau respingem informațiile care ne contrazic opiniile. Asta poate fi de la conspirații până la credințe politice. Într-un experiment clasic, oamenii au citit două studii false - unul care susținea opiniile lor și unul care le contrazicea. Ghici care studiu au crezut că este mai valid?
Efectul de Ancorare
Când primim o informație (ancora), chiar și una fără legătură cu decizia pe care o luăm, ne influențează judecata. Într-un studiu, participanții au fost întrebați dacă Gandhi avea mai mult de 140 de ani când a murit. Deși știau că acest lucru nu era posibil, răspunsurile lor au fost mult mai mari decât în grupul căruia i s-a spus că Gandhi ar fi putut avea mai mult de 9 ani. În ambele cazuri, numărul arbitrar a acționat ca o ancoră, trăgând estimările în sus sau în jos.
Concluzie
Euristicele și prejudecățile sunt partea fascinantă și uneori amuzantă a naturii noastre umane. Cu toate acestea, ele pot avea și consecințe serioase asupra deciziilor noastre. Așa că următoarea dată când te surprinzi căutând informații care să-ți confirme propriile convingeri sau supraestimându-ți abilitățile, amintește-ți de aceste erori mentale și