Back to all articles
2 mins read

21st Century Skills pentru Liceeni

Ce sunt si de ce dezvoltarea de 21st Century Skills ar trebui sa fie prioritatea principala in dezvoltarea liceenilor.

Written by Andrei Negulescu on Apr 25, 2023 7:00:00 AM

Un studiu HBR arata ca ‘skills-based hiring is on the rise’. Intr-o piata de munca in care posturile sunt fluide, necesitand mixuri originale de abiltiati, in care avem abundenta de informatie, si trebuie sa o putem filtra si sintetiza, astea sunt skill-urile ce promit o cariera implinitoare.

Care sunt 21st Century Skills?

Toate universitatile de top isi ajusteaza metodele pentru a infuza elevilor cat mai mult aceste abilitati:

  1. Comunicare

  2. Colaborare

  3. Auto-reglare

  4. Auto-invatare

  5. Gandire critica

  6. Empatie

  7. Leadership

Deci cum arata profilul unui om de succes? In primul rand stie sa comunice eficient si clar, atat in scris cat si vorbind. Poate gestiona diversitatea, si intelege valoarea colaborarii, ajustandu-si filtrele pentru a vedea lumea prin perspectiva celor cu care lucreaza.

Omul de succes este capabil sa isi creeze singur sisteme de lucru, proceduri, sa se ajusteze cand descopera ca ceva merge bine. Nu este ‘incremenit in proiect’, cum ar spune Liiceanu.

Informatia este peste tot. Mare parte din ea este proasta. Gandirea critica, capacitatea de a intelege lumea statistic, de a filtra buruienile este esentiala. Un om de succes poate gestiona sarcini pe care nu stie sa le gestioneze, caci are capacitatea de a invata pe cont propriu. Pentru asta trebuie sa isi poata selecta sursele.

Empatia & leadership-ul sunt legate intre ele. Studiile arata ca nu are legatura cu ‘carisma’, ci mai degraba cu intelegerea, prudenta si disciplina.

Veste buna! Toate se pot antrena.

Absolut toti elevii mei si-au dezvoltat aceste abilitati prin colaborarea noastra. Iata cateva metode prin care ii ajut:

  • Comunicare: Prin compunerea CV-ului, scrisorilor de intentie, si prin discutiile noastre ii invat sa fie concreti, clari, si succinti, fara sa-si piarda gratia in exprimare, si fara betie de cuvinte.

  • Gandire Critica: Printr-un scurt dive in metodologie stiintifica (ce face un studiu bun sau prost), si in stiinte comportamentale, adica bias-uri umane, ei isi inteleg predispozitia naturala la erori, si cum sa o depaseasca.

  • Auto-invatare, -reglare & leadership: Ii asist in a-si face un plan personal, si a-l urma. In a-si dezvolta proiecte proprii, si a vedea cum este sa incepi ceva ce nu ai idee cum sa faci. Isi dau seama ca panica este dovada unui bun inceput.

  • Colaborare: Prin teorii interculturale, ii invat sa gestioneze orice fel de diversitate. Prin practica lucrului in echipa in proiecte, ii ajut sa isi dea seama cum se pot imbunatati, si ce beneficii poate avea acest lucru.

Prima sedinta este gratuita, deci ne putem auzi pentru a vedea cum poti folosi urmatorii patru ani pentru a ajunge unde iti doresti!