Stiri, Workshops & Evenimente

Liceanul meu este lenes! — Meticulous

Written by Andrei Negulescu | Mar 11, 2019 4:00:00 AM

In 9 din 10 prime call-uri cu elevii si parintii, imi este adus la cunostinta faptul ca liceanul cu pricina nu este prea motivat, ba chiar am putea spune cam lenes.

Fie se plictiseste repede, fie nu-l intereseaza (aparent) nimic, eu sunt aici sa va spun ca este normal.

Lenea si plictiseala sunt trasaturile definitorii ale omului. Ele ne-au facut sa cautam perpetuu un mod prin care ne putem simplifica viata, si deci ele ne-au adus unde ne aflam astazi. Sunt promotorul progresului uman.

Astfel, nu trebuie sa ne fie frica de lenea liceanului. Ea trebuie, insa, canalizata intr-o directie productiva. Suna absurd?

Cele doua componente ale lenii liceanului

Lenea particulara a liceenilor este rezultatul a doua componente esentiale:

  1. Biologic: Cortexul prefrontal, aria creierului asociata cu gandirea pe termen lung si intarzierea gratificarii nu este dezvoltat pana la varsta de 20 de ani. Deci cu timpul se va rezolva in parte de la sine.

  2. Psihologic: Frica. Frica de necunoscut, frica de esec, neintelegerea unei lumi a carei complexitate abia o descopera ii blocheaza. Le este frica sa incerce orice, caci nu au idee daca este bun sau rau, daca vor reusi sau esua. Aici lucrez eu cu ei.

Cum reducem lenea?

La biologic nu putem umbla, dar mentorand peste 50 de liceeni, am vazut ca la psihologic ei au un spatiu mare de manevra. Sunt doua cai prin care eu am reusit sa-i motivez si pe cei mai demotivati.

  • Ii ajut sa inteleaga lumea inconjuratoare prin lentilele mai multor stiinte, intr-un mod captivant.

  • Le dau provocari ce se pliaza pe zona lor de interese, astfel incat sa simta bucuria micilor reusite.

  • Ii validez, si ii ajut sa isi dea seama ca undeva adanc in interiorul lor sta un mic geniu. Multi nu-l mai asculta.

Prin aceste trei mijloace, ei inteleg mai bine lumea inconjuratoare, prin prisma Economiei, Psihologiei, Business-ului, si vad ca nu este atat de straina precum le pare. Ei vad cum este sa traga intr-o directie aleasa de ei, si cum reusita devine quite addictive. Si nu in ultimul rand, ii inteleg.

Le arat empatie, si din acel punct de empatie realizam impreuna unde trebuie sa apara schimbarea, si care este motivul pentru care ea este necesara.

Realitatea este ca sa termini o facultate de top, pe un domeniu bine ales, inseamna sa incepi viata cu toate usile deschise.

Libertatea financiara, capacitatea de a alege job-uri fulfilling in companii in care se regasesc, si a construi lucruri in care cred, sunt rezultatul muncii lor din acesti 4 ani de liceu.

Lenea este inamicul, si trebuie sa invete sa lucreze cu ea.

Haide sa avem o consultatie de o ora in care sa vedem cum il putem ajuta pe liceeanul tau!