Back to all articles
2 mins read

De ce credem toti ca suntem destepti?

Creierul nostru este predispus la a-si confirma parerile si opiniile. Cum luptam cu asta, si de ce este important?

Written by Andrei Negulescu on Jun 13, 2023 7:00:00 AM

Efectiv tot creierul nostru este gandit astfel incat sa-si confirme ideile. Salience bias ne face sa vedem in lume numai ceea ce credem, si este in linie cu ideile noastre. Confirmation bias ne face sa ne amintim doar instantele din trecut in care o anumite teorie este adevarata. Hindsight bias ne face sa credem ca am prezis evenimente (pe care defapt nu le-am prezis) odata ce s-au intamplat.

Creierul nostru este un meaning-making machine. Deci da, este facut sa creada ca e foarte destept.

Esti prost defapt?

Da, absolut! Toti suntem! E un paradox, defapt. Credinta ferma ca esti destept e probabil primul semnal serios cum ca ai fi prost. Preocuparea cu limitarile tale, cu ce nu stii este un semnal invers. Probabil stii cum e cand oscilezi intre ‘sunt un geniu’ sau ‘sunt un prost’ de la o zi la alta.

Ce este prostia?

Gabriel Liiceanu spune ca prostia este ‘incremenirea in proiect’, adica mineralitea, inabilitatea de a vedea mai departe de o idee fixa pe care am stabilit-o la un moment dat, si de care nu ne-am mai putut detasa.

Prietenul sau, Andrei Plesu, spune in felul urmator:

Cand cineva imi spune ‘hai sa-ti explic eu’, intru-n panica!

Vrei succes in viata, fii destept!

Pai cum fac asta? Simplu! Te concentrezi mai mult pe intrebari decat pe raspunsuri, pe nuante decat pe verdicte, pe subtilitati decat pe evident. Creierul tau este predispus la a-si confirma parerile, iar inteligenta, cred, este felul in care tu combati aceste tendinte naturale, si lucrezi activ la a le disconfirma.

Pana la urma, ce poate fi mai frumos si virtuos in viata decat un demers perpetuu de intelegere a lumii, prin intrebari. Intrebarea este manifestarea concreta a prezentei de spirit, a mindfulness-ului. Vrei sa vezi ce are sa-ti arate lumea, societatea, scoala, prietenii, familia, iubita/iubitul. Altfel, esti prezent doar in capul tau…and it can get lonely.

Daca esti curios in liceu, in facultate, apoi in viata profesionala, in relatii si hobby-uri, ai sanse mari sa fii si fericit, si implinit. Asculta-l pe Filosoful de la masa, ca n-are raspunsuri, ci doar intrebari.