Stiri, Workshops & Evenimente

Traiesti pentru tine, sau pentru altii? — Meticulous

Written by Andrei Negulescu | Jun 7, 2023 4:00:00 AM

Iar ne zice asta de Heidegger… da, scuze, e doar ca lucrand cu liceeni vad cat de relevanta poate fi Filosofia lui pentru a ne ajuta sa fim mai fericiti si impliniti, ca generatie.

Heidegger spunea ca exista doua feluri de a fi ‘Dasein’, si ‘Das Mann’. Hai sa vedem ce inseamna fiecare.

Ce naibii inseamna Dasein?

Dasein este fiinta a carei fiinta este definita de constiinta propriei fiinte. Hihi! Suna…Filosofic. Este defapt super relatable. Ce incerca Heidegger sa spuna este ca Dasein, fiinta, omul, este singura fiinta care este constienta de propria-si existenta, de faptul ca este, si deci de felul in care alege sa fie.

Fiinta noastra este, sau ar trebui sa fie, conform lui Heidegger, preocuparea principala. Caci stim, dupa cum spunea el, ca suntem doar niste ‘thrown projects’, proiecte aruncate in lumea asta, fara un scop intrinsec, fara o menire. Deci ce putem face altceva decat sa ne infiintam constant, adica sa devenim cine vrem sa fim, sa fim cine vrem sa devenim.

Dasein este omul care isi da seama de acest lucru, si in loc sa fie las si sa sa prinda de idealurile si vorbele altora, se defineste pe sine intr-un proces intens, dificil, de cocepere a tot ceea ce poate fi.

Pai si Das Mann?

Das Mann este cel care nu poate duce aceasta provocare. Si atunci pur si simplu se uita la altii si traieste ‘dupa altii’. Copiaza modele simple, isi asuma scopurile altora, menirea altora, mesajul altora, in loc sa si-l defineasca pe al lui.

Si de-aici si inflatia de personaje tip Andrew Tate, Simon Sinek, pseudo-intelepti, non-modele, ce oscileaza intre crima organizata si vorbe frumoase dar goale.

Libertatea doare!

Da…doare. Doare sa stii ca poti fi oricine vrei. Ca poti alege ce vrei. Ca poti studia ce vrei. Poti avea ce pasiuni vrei. Poti trai in orice tara. Poti face orice. Doare, pentru ca trebuie sa iei decizii, si am aratat aici ca noua, Psihologic nu ne place sa luam decizii. Problema este ca treaba asta te prinde din urma, fie acum, fie la 25, 30, 40, 50 de ani sub forma de quarter-, middle-life crisis.

Ai trait dupa modelul altora, si inevitabil te vei intreba la un moment dat – ‘eu cine sunt?’ sau ‘eu cine vreau sa fiu?’. Profita de momentul asta, cand ai cu adevarat libertatea maxima sa gasesti raspunsul. Este greu, dar merita. Ti-o spune Heidegger.