De la inceput iti zic ca s-a schimbat complet. Conform Harvard Business Review, job-urile in ziua de azi sunt caracterizate de fluiditate, interdisciplinaritate, si auto-disciplinare.
Desi piata de munca s-a schimbat complet, daca intrebi un licean ce posibilitati de cariera exista iti va da aceeasi lista pe care ai fi dat-o si tu acum douazeci de ani.
Companiile s-au schimbat, Economia s-a schimbat, avem AI, internet peste tot, inbound Marketing si dezvoltare de abilitati, si tot gandim in paradigma meseriilor de baa.
Prima clasificare pe care doresc sa o fac este intre meseriile ‘vocationale’ si cele aferente lumii de Business.
Meseriile vocationale sunt cele pentru care faci o facultate dedicata acelui domeniu, specifica pe un set nisat de cunostiinte.
Arhitectura
Inginerie
Medicina
Contabilitate
Drept
Meseriile ‘Business’ sunt cele pentru care nu ai nevoie de un nivel avansat de cunostiinte intr-un singur domeniu, ci mai degraba de o intelegere multi-disciplinara a lumii inconjuratoare, si unde se pune cel mai mult accent pe abilitati. Unele dintre ele cer o oarecare specializare in Master, dar multe nu. Job-urile din aceasta categorie sunt variate, si neclar definite. Toate implica o combinatie de mai multe abilitati si moduri de a percepe lumea. Vorbim de job-uri precum:
Account Manager
Marketing
Management operational
Finante
Recrutare
Vanzari
HR
Product Development
Strategie
Consultanta
Antreprenoriat
Doar cand simti ca domeniul respectiv este cel pe care ti-l doresti cu orice pret. Cand alegi sa faci studii in Medicina, Arhitectura, Inginerie, teoretic investesti multe resurse in a te dezvolta destul de unilateral.
Si atunci vrei sa fii sigur ca directia pe care ai ales-o te atrage. Daca nu esti sigur de ce vrei, este mai sigur sa te indrepti in zona ‘Business’.
Inclusiv in zona Vocationala, nu toate meseriile sunt ‘egale’. Daca termini medicina poti fi sigur(a) ca vei gasi de lucru. Este un job garantat in urma efortului si timpului enorm dedicat studiilor. Nu se poate spune acelasi lucru despre Arhitectura, unde oferta este mai mare decat cererea. In Arhitectura studiile nu-ti garanteaza niciun venit, si nu-ti garanteaza sub nicio forma succesul.
Zona de Inginerie este si ea interesanta, caci iti ofera un mod de gandire ce te poate ajuta sa te reprofilezi, daca esti deschis si inveti si alte abilitati, catre alte domenii mai ‘Businessy’.
Inseamna ca studiezi o facultate unde dezvolti acele aptitudini care se cauta in ziua de azi pe piata de munca:
Comunicare
Capacitatea de a invata pe cont propriu
Colaborare
Capacitatea de auto-organizare si reglare
Empatie
Lidership
Pe langa acestea, dezvolti cunostiinte din domenii precum Economie, Business, Stiinte Sociale, Comunicare, Sociologie, Psihologie, Neurologie, toate suprapunandu-se in zona practica a Business-ului.
Asta poti invata fie la o facultate ce le imbina pe toate, adica studiind Management, sau mai apropiat de o zona anume, studiind comunicare sau Economie (mai Matematica).
Cea mai mare deschidere profesionala o capeti studiind Management sau Economie, celelalte facultati (Marketing, Comunicare, PR) fiind mai limitative. Din Management poti cu usurinta sa te specializezi pe oricare din aceste domenii prin Master.
Da. Ti-l garanteaza. Colegii mei buni de facultate au fost vanati fix pe domeniul si genul de job pe care si-l doreau. Unii au mers in directia creativa a Marketing-ului si Product Development, altii catre zona strategica de consultanta, altii catre zona umana de HR si Account Management (gestiunea clientilor).
Unii au vrut in corporatii cu structuri si reguli, altii in start-up-uri sau IMM-uri flexibile si antreprenoriale.
Totul a depins de ce au facut ei in facultate.
Putem explora toate aceste subiecte intr-o intalnire. Iti voi da, gratuit, toate sfaturile necesare legate de cum sa alegi domeniul si facultatea in functie de cine esti si ce-ti place.