Stiri, Workshops & Evenimente

Majoritatea investitorilor dau faliment — Meticulous

Written by Andrei Negulescu | Jun 19, 2023 4:00:00 AM

Dar cum!? Mie domnul de pe internet imi explica cum ma pot imbogati rapid!

Ei uite asa. Iata cateva statistici:

Cea mai importanta informatie de aici este ca sansele reale statistice ca tu, ca persoana fizica, ce alegi actiuni si investesti urmarind stiri, sa ai succes, sunt infime. Realmente infime. Ca sa bati indexul S&P500, sunt practic neglijabile.

S&P500 Bate Tot

S&P500 este un index de piata, care pe baza unui algoritm matematic are, cu greutati proportionale, cele mai mari 500 companii de pe bursa Americana.

In medie, S&P500 ofera retururi cuprinse intre 6% si 10% pe an, cu exceptii, evident. Pe termen de 20 de ani de investitii, numarul de fonduri de investitii care bat S&P500 este sub 5. Din mii de fonduri, doar 5 reusesc asta, si vorbim de institutii cu analisti de risc, quanti, absolventi de finante si Economie, cu bugete, cu timp investit in studierea pietei si altele asemenea.

Pai si Warren Buffet?

Suntem pe un pod, la 40m inaltime fata de ocean. Istoric, au sarit zece mii de oameni de pe acel pod. Din zece mii, trei au supravietuit, restul au murit. Daca iti dau $1 mil ai sari de pe acel pod?

Cam asta e valoarea exemplului Buffet. Si asta vine din partea cuiva care a citit cartile despre el (el nu a scris niciuna), care ii asculta interviurile, si cunoaste principiile lui de investitii, toate pornite din doua carti (pe care ti le recomand cu mare caldura) – Intelligent Investor si Security Analysis de Benjamin Graham si Dodd.

Da, exista cate o ‘balena’, o poveste de succes absolut incredibila, dar cand vrei sa faci ceva nu poti lua cazul extrem pentru a-ti prognoza succesul. Si bine, sa zicem ca-l luam pe Buffet ca exemplu.

Uite atunci, un ‘Buffet checklist’ pe care il poti folosi sa vezi daca ai cateva chestiuni de baza in comun cu el, astfel incat sa crezi ca vei reusi si tu ce a reusit el:

  1. Ai studiat finante/Business/Economie, ai citit zeci de carti de investitii, si intelegi cum functioneaza obligatiuni, optiuni, si stii sa citesti si sa interpretezi in detaliu documentele financiare ale companiilor in care investesti.

  2. Dedici saptamani intregi sa intelegi o singura companie inainte sa investesti in ea.

  3. Cunosti in detaliu procesele, produsele, management-ul, evolutia trecuta si planurile viitoare ale fiecarei companii in care investesti.

  4. Nu ai nevoie de bani. Investesti pe termen lung, si nu ai intentia sa-ti scoti banii dintr-o actiune zeci de ani inainte. Nu te intereseaza deloc banii pe care ii investesti, esti rece si detasat.

Dar am un prieten care a facut 40% anul trecut pe Tesla

Da, bravo lui! Sunt tare curios sa aflu performanta portofoliului sau peste 5 ani. Norocul este si el parte din orice model probabilistic. Si unii pot avea noroc. Dar problema cu norocul este ca, prin definitie, nu e permanent si asigurat.

Un investitor care a riscat, care a ales o actiune ca a avut o idee despre directie, si care a castigat, va pierde. Pentru ca strategia fundamentala de investitii nu este una solida, si dupa cum am vazut la Taleb, ne uitam la robustetea strategiei, nu la puterea de predictie, caci totul este impredictibil.

De ce-mi zici asta?

Pentru ca este important sa gandesti critic, si sa intelegi ca fara gandire critica poti pierde tot. Esti Gen Z, esti licean, nu este acum momentul sa joci pe bursa, ci sa-ti investesti banii intr-o directie mult mai buna – a intelege lumea in care traiesti. Cand faci asta, vei vedea oportunitati mult mai sigure, si mult mai banoase decat bursa.

Vrei sa te-mbogatesti rapid? Invata frate! Invata lucruri noi constant, cauta unde te poti imbunatati, si vei vedea cum iti cresc veniturile mult mai repede decat prin bursa.

Asta vine din partea unui om care a citit peste 20 de carti de finante, care a studiat finante, si care iti poate spune ca daca inveti constant apar oportunitati de a face bani, sigure, constant. O spun cu buna intentie.