Stiri, Workshops & Evenimente

Antreprenoriat: O calatorie lunga, nu o plimbare în parc — Meticulous

Written by Andrei Negulescu | May 12, 2023 4:00:00 AM

Haideți să ne înțelegem clar de la bun început: Antreprenoriatul nu este a light breezy weekend walk. Deși te poate atrage cu promisiunea de independență și recompense mari, el vine la pachet cu sacrificii, eșecuri și multă, multă muncă. Asta vine de la un tip cu doua start-up-uri care chiar ieri seara avea o criza pe tema stresului, si vointei necesare ca sa le fac sa mearga.

Realitatile antreprenoriatului

Conform Global Entrepreneurship Monitor, doar 6% dintre adulți sunt antreprenori stabiliți. Acest procent mic se datorează faptului că antreprenoriatul este o provocare majoră. Mai mult, "overconfidence bias" - tendința de a supraestima șansele de succes - poate face ca drumul spre antreprenoriat sa fie si mai periculos. Esecul nu este doar posibil, ci probabil. 99% din start-up-uri dau faliment in primul an. Din alea 1%, doar cateva sunt chiar de succes, si ajung sa creasca. Pana la urma si o franciza Mega Shop&Go tot antreprenoriat e…dar nu stiu daca e ce ai tu in minte cand auzi antreprenoriat.

Strategii pentru a deveni antreprenor

Nu este imposibil. Pana la urma, eu am luat aceasta cale. Fiind sansele statistice mici, fara munca, fara efort bine tintit si gandit sigur nu vei ajunge acolo. Uite cativa pasi pe care ii poti face.

  1. Experienta în industrie: Nu se poate pune accent suficient pe importanța experienței în domeniul în care dorești să lansezi o afacere. Lucrând în industrie, vei învăța cum funcționează aceasta, vei face greșelile necesare și vei înțelege realitățile. O idee buna nu va veni din cer, de nicaieri, nu se va nazari cand stai pe canapea. Ea vine fiind prezent acolo unde tu vrei sa ai idei.

  2. Invatare continua: Antreprenoriatul necesită un set de abilități variate. Fii pregătit să înveți non-stop. Practic, tu trebuie sa vezi oportunitati, si ele nu iti apar in cap automat, ci doar prin interactiuni cu oameni, prin a citi, a fi la curent, a intelege care sunt trend-urile si miscarile. Doar pentru ca ti se pare tie ca ai o idee buna nu inseamna ca si clientii tai vor crede acelasi lucru…sau ca n-a mai avut-o cineva deja.

  3. Networking: Construirea unei rețele puternice este esențială pentru succesul în antreprenoriat. Cunoștințele pot deschide uși neașteptate.

Ca idee, sa lucrezi pentru cineva nu inseamna corporatie, neaparat…

Dar haideți să ne amintim că antreprenoriatul nu este singurul drum. Lucrul pentru o companie, mai ales pentru un start-up dinamic, poate fi la fel de îmbogățitor. Aceste companii oferă oportunități ample pentru creativitate și inovație. Mai mult, lucrează într-un astfel de mediu te poate pregăti pentru viitoarea ta aventură de antreprenoriat. In general companiile astea sunt super libere, si muna e extrem de engaging, si chiar destul de antreprenoriala. Dar acest gen de companii nu angajeaza decat oameni de top…asa ca hai la treaba!

‘It’s a state of mind, bro’

Antreprenoriatul nu este un job, ci un mod de a gandi. Cand te vezi pe tine drept un produs, o companie in care tu investesti, pentru a te dezvolta pe caile cele mai profitabile, pentru a te pregati de provocari emergente, numai atunci te poti gandi la job-ul de antreprenor. Daca antreprenoriatul este, in capul tau, scuza de a nu munci aproape deloc…cred ca trebuie sa te razgandesti.